Hellenifera

Η HELLENIFERA είναι ένα κέντρο έρευνας που εξειδικεύεται στην κλωνική επιλογή της αμπέλου και γενικότερα στην ανίχνευση, επισήμανση, μελέτη, διάσωση και πιστοποίηση του σπάνιου και πλούσιου φυτικού υλικού των ποικιλιών της αμπέλου στη νoτιοανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για μια μοναδική συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου συναντώνται ένα φυτώριο, η VNB,  και ο μεγαλύτερος οργανισμός αμπέλου παγκοσμίως, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου (IFV), σε έναν από τους ιστορικότερους και αρχαιότερους αμπελώνες του κόσμου.

Η Hellenifera έχει ξεκινήσει ουσιαστικά την δραστηριότητά της από το 2004, πραγματοποιώντας πολυάριθμες ερευνητικές αποστολές στην  Ελλάδα, την Κύπρο και τις χώρες των Βαλκανίων. Κατά την διάρκεια αυτών των αποστολών έχουν επισημανθεί περισσότερες από 280 γνωστές και άγνωστες ποικιλίες και περισσότεροι από 1500 υποψήφιοι κλώνοι.   

Η διαδικασία της κλωνικής επιλογής ξεκινά με την ανίχνευση των υποψήφιων κλώνων σε ηλικιωμένους αμπελώνες στα κέντρα καταγωγής των ποικιλιών. Η παγκόσμια αναγνωρισμένη και εξειδικευμένη γνώση της επιστημονικής ομάδας του Montpellier και της VNB, εγγυάται την στοχευμένη και επιτυχημένη επισήμανση των κλώνων. Η επισήμανση είναι μια θεμελιώδης διαδικασία όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε κλώνου καθώς αυτά θα προκύψουν 15 χρόνια αργότερα.

Μετά από 3 χρόνια παρακολούθησης των συγκεκριμένων φυτών, όσον αφορά την σταθερότητα των χαρακτηριστικών για τα οποία επισημάνθηκαν, συλλέγονται οι κληματίδες τους με σκοπό την φυτοϋγειονομική και γενετική ανάλυση τους.

Για την φυτοϋγειονομική κατάσταση, η HELLENIFERA αποστέλλει τα δείγματα που συλλέγονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου (IFV) στο Montpellier, όπου πραγματοποιούνται έλεγχοι ELISA και PCR με σκοπό να διαπιστωθεί εάν το δείγμα είναι απαλλαγμένο από τις βασικές επιζήμιες ιώσεις της αμπέλου.

Ταυτόχρονα πραγματοποιείται και η γενετική ταυτοποίηση, όπου κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο. Η ταυτοποίηση αυτή προκύπτει από την ανάλυση των  δεικτών SSR του δείγματος, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της τράπεζας γενετικού υλικού του INRA στο Vassal.  Η γενετική ταυτοποίηση αποτελεί μια άκρως πολύτιμη διαδικασία καθώς ομωνυμίες (παρόμοιο όνομα για διαφορετικές ποικιλίες) και συνωνυμίες (διαφορετικό όνομα για την ίδια ποικιλία) συναντώνται αρκετά συχνά.

Ύστερα από τους προκαταρκτικούς ελέγχους ακολουθεί η εξυγίανση του φυτικού υλικού όπου απαιτείται (πάνω από το 85%) των υποψήφιων κλώνων χρειάζονται αυτή την διαδικασία. Η μοναδική εμπειρία των εργαστήριων του IFV στο Montpellier της Γαλλίας, εγγυάται το βέλτιστο και ιδανικότερο αποτέλεσμα.

Η στιγμή για τον τελικό έλεγχο έχει φτάσει και πραγματοποιείται με τον εμβολιασμό του υποψήφιου φυτικού υλικού σε φυτά δείκτες, το λεγόμενο Indexing.  Αυτή είναι η μοναδική επίσημη μέθοδος έως σήμερα παγκοσμίως που μπορεί να εγγυηθεί για το 100% της καθαρότητας του φυτικού υλικού από τις ιώσεις που μας ενδιαφέρουν.

Μόλις ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες και υπάρχουν τα επιβεβαιωμένα αποτελέσματα τόσο για την φυτοϋγειονομική κατάσταση όσο και για ην ταυτότητα του φυτικού υλικού, η HELLENIFERA προχωρά στη ριζοβολία μοσχευμάτων και στην εισαγωγή τους στα ειδικά διαμορφωμένα εντομοστεγή δικτυοκήπια στο Λεόντιο Νεμέας, στην Ελλάδα. Εκεί διατηρούνται όλα τα υγιή δείγματα και αποτελούν, επίσημα πλέον, την πρώτη τράπεζα υγιούς γενετικού υλικού στην Ελλάδα.

Στην συνέχεια το επιλεγμένο και υγιές φυτικό υλικό εγκαθίσταται στην ορεινή Αργολίδα, στην περιοχή της Αλέας: (37°46'01.7''N & 22°28'09.7''E). Εκεί, στις μητρικές φυτείες της VNB, φυτεύονται όλοι οι κλώνοι της Hellenifera. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μοναδική ,  εξαιτίας των χαρακτηριστικών της: υψόμετρο 630 μέτρα, Huglin Index 2400, Cool Night Index Cl+1 13°C, μέση ετήσια βροχόπτωση 650 mm και το πιο σημαντικό, μια τοποθεσία απομονωμένη  και χωρίς γειτνίαση με συμβατικούς αμπελώνες. 

Στην συγκεκριμένη τοποθεσία  εγκαθίστανται όλοι οι πειραματικοί αμπελώνες με τους νέους κλώνους της Hellenifera. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 4000 φυτά / 10 στρέμματα, το σύστημα μόρφωσης είναι διπλό Royat, με 8-10 κεφάλια ανά φυτό. Το ύψος του κορμού είναι 80 cm και το έδαφος είναι μέσης σύστασης με μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλίκι.

Όλες οι αγρονομικές και οινολογικές μετρήσεις πραγματοποιούνται στα σταφύλια που παράγονται από αυτούς τους πειραματικούς αμπελώνες. Ξεκινώντας τις πρώτες μετρήσεις το 2014, η Hellenifera  έχει στο ενεργητικό της περισσότερα από 8 χρόνια μετρήσεων στους πρώτους κλώνους της. Οι μετρήσεις αυτές συμπληρώνονται πάντα από μικροοινοποιήσεις, και τυφλές γευσιγνωσίες των κρασιών, από την ειδική ομάδα της Hellenifera.

Έτσι από το 2022 η Hellenifera IKE είναι στην ευχάριστη θέση να ελευθερώσει τους πρώτους 20 κλώνους της.

 

Αγιωργίτικο Ν ENTAV-INRA® 001VNB
Αηδάνι λευκό B ENTAV-INRA® 003VNB
Ασύρτικο Β ENTAV-INRA® 004VNB
Αττική N ENTAV-INRA® 005VNB
Βιδιανό Β ENTAV-INRA® 007VNB
Βιλάνα Β ENTAV-INRA® 009VNB
Κορινθιακή Ν ENTAV-INRA® 010VNB
Κοτσιφάλι Ν ENTAV-INRA® 011VNB
Λημνιώνα Ν ENTAV-INRA® 013VNB
Μονεμβασιά Β ENTAV-INRA® 016VNB
Μοσχοφίλερο Ν ENTAV-INRA® 017VNB
Ξινόμαυρο Ν ENTAV-INRA® 018VNB
Ροδίτης Rs ENTAV-INRA® 019VNB
Ρομπόλα Β ENTAV-INRA® 021VNB
Σαββατιανό B ENTAV-INRA® 022VNB
Σουλτανίνα Β ENTAV-INRA® 024VNB
110 Richter ENTAV-INRA® 026VNB
140 Ruggeri ENTAV-INRA® 027VNB
Crimson Seedless ENTAV-INRA® 028VNB
Red Globe ENTAV-INRA® 029VNB