Μητρικές Φυτείες

Η ποιότητα του πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικό υλικού αποτελεί ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του φυτωρίου. Τόσο η προμήθεια του βασικού υλικού γίνεται από μοναδικά κέντρα παγκοσμίως (IFV, Hellenifera) όσο και η γεωγραφία και η τοπογραφία (τοποθεσία), της περιοχής της Αλέας, την κάνει σήμερα μια άκρως απομονωμένη περιοχή με ελάχιστες συμβατικές καλλιέργειες αμπέλου. Η VNB, εκτελώντας κάθε χρόνο περισσότερες από 7000 ιολογικές αναλύσεις με την απόλυτη ιχνηλασιμότητα, ελέγχει, προστατεύει και εγγυάται την υψηλή φυτοϋγειονομική κατάσταση του φυτικού της υλικού.

 

 

Μητρικές φυτείες υποκειμένων

Έτσι σήμερα η VNB καλλιεργεί σε ιδιόκτητα κτήματα 168 στρέμματα για παραγωγή υποκειμένων:

R 110  : 52 στρέμματα
1103 P : 44 στρέμματα
41 B  : 33 στρέμματα
140 Ru : 23 στρέμματα
SO4  : 12 στρέμματα
5 ΒΒ : 3 στρέμματα
101-14 : 1 στρέμμα
3309 C : 2 στρέμματα

 


Μητρικές φυτείες εμβολίων διεθνών ποικιλιών

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η VNB καλλιεργεί τις πρώτες μητρικές φυτείες εμβολιοληψίας από διεθνείς ποικιλίες αμπέλου. Έτσι, ύστερα από 12 χρόνια καλλιεργεί 47 στρέμματα με συνολικά 59 κλώνους από 26 ποικιλίες. Πρόκειται για υλικό ασύγκριτης ποιότητας, που διασφαλίζει πραγματικά στους αμπελουργούς την υγεία και τη μακροζωία των αμπελώνων τους.

 

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στις μητρικές φυτείες της VNB είναι οι παρακάτω:

Syrah / Cabernet-Sauvignon / Merlot / Mourvèdre / Grenache N / Pinot noir / Cabernet franc / Sauvignon / Chardonnay / Riesling / Gewurztraminer / Viognier /  Ugni blanc  / Μοσχάτο άσπρο (MPG)  / Malvasia Aromatica / Μοσχάτο Αλεξανδρείας / Italia  /  Cardinal  /  Victoria / Μοσχάτο Αμβούργου  /  Σουλτανίνα  /  Ραζακί  /  Alphonse Lavallée

 

 

Μητρικές φυτείες εμβολίων ελληνικών ποικιλιών

Οι μητρικές φυτείες εμβολίων από ελληνικές ποικιλίες αποτελούν μια μεγάλη καινοτομία της VNB για τον αμπελο-οινικό τομέα της Ελλάδας. Πρόκειται για υγιές και πιστοποιημένο υλικό που παράγεται στα πλαίσια της συνεργασίας της VNB με τον IFV, (ως Hellenifera).

 

Οι πρώτες ποικιλίες που βρίσκονται στο στάδιο του πολλαπλασιασμού είναι:

Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Ροδίτης, Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι λευκό, Λημνιώνα, Βιδιανό, Βηλάνα, Κοτσιφάλι, Μονεμβασιά, Ρομπόλα, Σαββατιανό, Κορινθιακή Σταφίδα, Crimson seedless, Red Globe, Σουλτανίνα, Αττική