Φυτώρια αμπελου ΜΠΑΚΑΣΙΕΤΑ

Παραγωγή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού στις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου

Παραγωγή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού στις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου

Ο πρώτος και μεγαλύτερος στόχος της συνεργασίας των δύο εταιρειών ήταν και παραμένει ακόμη η παραγωγή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού από ελληνικές ποικιλίες αμπέλου. Υγιές υλικό, σημαίνει και έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε αρκετές περιπτώσεις ποικιλιών πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα για την καλλιέργεια των αμπελώνων:

Ο αμπελώνας ζει πολύ περισσότερα χρόνια.

Η παραγωγή των φυτών είναι αρκετά ποιο σημαντική. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου με την παραγωγή υγιούς φυτικού υλικού σε μια ποικιλία, αυξήθηκε η παραγωγή των σταφυλιών έως και 30%.

Η ποιοτική αναβάθμιση των σταφυλιών είναι δεδομένη. Υπάρχουν παραδείγματα ποικιλιών που μας αναφέρουν ότι υπήρξε βελτίωση της αρωματικής έντασης έως και 60%. Αντίστοιχα σημαντικές βελτιώσεις υπήρχαν και σε χρωματικά χαρακτηριστικά (όπως είναι η ανθοκυάνες) αλλά και στα σάκχαρα (όπως είναι η αύξηση του Brix).

Συνεπώς ένας αμπελώνας με υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό γίνεται πραγματικά οικονομικά βιώσιμος και ανταγωνιστικός.  Κάτι πραγματικά μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα και για τον αμπελοοινικό κλάδο αφού μέχρι σήμερα στις ελληνικές ποικιλίες δεν υπήρχε Πιστοποιημένο υλικό, και για τους αμπελώνες χρησιμοποιείται μόνο Standard υλικό.  Πλέον από το 2015 οι έλληνες αμπελουργοί θα έχουν την δυνατότητα να φυτεύουν αμπελώνες με υγιές υλικό, πιστοποιημένο για τις ιώσεις της αμπέλου.